30 Kasım 2012 Cuma

EN İYİ AÇILIŞ SAHNELERİ - 2


En iyi açılış sahneleri volume 2

Trainspotting 

Trainspotting kısa süre içerisinde unutulmayacak kült bir filme dönüştü. Yine film kadar  hayattaki seçimler üzerine harika bir monolog sunan ilk sahnesi de resmen harikulade.






Vertigo

Geçtiğimiz yıl American Film Institute’un  en iyileri listesinde bir numara olan Yurttaş Kane’i tahtından indiren estetik, senaryo ve devasa altmetinler barındıran Vertigo’nun giriş sahnesi de unutulmazlar arasında. Çağdaşları gibi hikayenin serim bölümünde serince bir giriş yapmayan alev alev yanan bir giriş yapan usta Hitchcock dolly zoom dediği ve yükseklik korkusu hissini kamera ile seyirciye hissettirebilen dahiyane bir tekniği de sinemaya kazandırmış.





The Fall

Masal kavramını iliklerine kadar yaşatan görsel başyapıt The Fall’un Beethoven’ın 7 nci senfonisinin devasa gücünü de arkasına alarak daha ilk dakikadan tüyleri ürpertmeye başlatan eşsiz girişi.





Snatch.

Gelmiş geçmiş en hınzır suç filmlerinden biri olan Snatch. İşler sarpa sarmadan hemen önce kafa Doug’ın kafasıyla açılan giriş sahnesi de sanırım en eğlenceli introlardan bir olsa gerek. Zaten “My name is Turkish” diye başlayan bir filmin Türklükle alakasız olsa da milletimiz için şok edici bir giriş olacağını da belirtmek gerek.




Mission Impossible 3 

Hadi daha gençlik zamanlarımda ilk filmini izlerken adamın dev bir oyuncu olduğunu tahmin ettiğim Philip Seymour Hoffman’ı bir kenara bıraktım tek bakabildiğim hayatının en iyi performansını sunan Tom Cruise. Devamı pek iyi olmasa da bu sahnenin etkileyiciliği de netice itibarıyla daha çok oyunculuklar üzerinden gitse de zıpkın gibi bir girişi vardı.





Dangerous Liasions 

Neden olduğunu pek anlamasam da dandik prodüksiyon Muhteşem Yüzyıl da dahil olmak üzere bir dönem filminde zenginlik, cool’luk ve ihtişam şovları olması gerekenden kat be kat daha fazla ilgi çekiyor. Bu trendi en iyi yansıtan girizgâh da Stephen Frears’ın kaliteli dönem filmi Dangerous Liasions’ın ilk sahnesidir herhalde.





Citizen Kane 

Gelmiş geçmiş diye başlayan listelerin gediklisi Orson Welles’ın Yurttaş Kane’idir. Dönemindeki korku filmlerinde bile olmayan ürkütücülükte gizemli bir şekilde yavaş yavaş yatağında ölmeyi bekleyen Kane’in neredeyse ağzının içine kadar girerek o bilmeceyi duyarız. “Rosebud”. Bir biyografik başyapıta giriş de en güzel bu merakı celbederek olurdu sanırım.




Cube

Hala üzerinde tartışmaların devam ettiği gizemli bir senaryoya sahip filmin devam filmleri çekilse de ilk filmin kafa karıştırıcı klostrofobisine ulaşabilen yok. Filmdeki giriş sahnesinde de küple toplumu sınamadan önce bireyin sınandığı o acayip sekans için buyurun. Sonradan Ghost ship, Resident Evil, No Escape,13 Ghosts, Underworld, Slither, Equilibrium, Final Fantasy 2, Hellraiser: Hellworld, ve My Bloody Valentine 3D filmlerine de öncülük yapacak o meşhur "cut slide" sahnesi.





Jaws

Sonraki yıllarda bıktıracak kadar taklidi yapılan filmlerden biri de Jaws’tır herhalde. Gerilim dolu giriş sahnesi de hafızalardan silinecek gibi değil.




Goodfellas

Martin Scorsese’nin en iyi ve en ağır filmlerinden biri olmasının yanında, gerçek mafya temsilcileriyle yapılan röportajlarda bu kirli dünyayı da en iyi anlattığı ifade edilen başyapıtı Goodfellas’ın yorgun giriş sahnesi de film için izleyiciyi ısıtan harika bir giriş sahnesidir. Bu vahşi sahnenin sonrasında gelen Tony Bennet - Rags to Riches’da bu sahnenin ardından gelen kolonya gibi ferahlatmaktadır resmen.




Bitti mi?

Hayır bitmedi daha onlarca film geliyor harika giriş sahneleri olan ama 20 ile sınırlandırmak istedim. Yine de aklıma gelenlerden birkaçını şöyle sıralayayım.

Bond’a yakışan bir girişle “Goldeneye

8 dakikdan fazla hiç kesilmeyen devasa bir tek plan sahnesiyle “The Player

Evrendeki en genç çocuğun öldüğü haberinin gözyaşlarıyla izlendiği bir kafede yaşanan sürpriz patlamayla “Children of Men

İnsanlığa ve evrime dair en derin felsefi manifestolardan biri ile başlayan “2001:A space Oddyssey

“The Good The Bad The Ugly” ile benzerlik kuran ve Nazi subayının dehşeti ile gerim gerim geren girişiyle. “Inglourious Basterds

Büyüleyici ve gerçekçi bir takip sahnesiyle “Drive

Yarım saat süren Normandiya savaşıyla tüyler ürperten “Saving Private Ryan

Beş dakika boyunca sadece ağlayan bir Natalie Portman göstererek nasıl film yapılırmış bize anlatan Amos Gıtai filmi "Free Zone"

Ve,

Antichrist
Godfather 1-2
Night of the living dead
Fight Club
Indiana jones raiders of the lost ark
Ghost ship
Apocalypse now
The prestige
In the name of the father
City lights
...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder