19 Aralık 2012 Çarşamba

FİLMLERDE GERÇEK OLMASINI İSTEDİĞİMİZ ÜRÜNLER


Dünyası film olan sinefiller, insanın pek sınırlı gücünün ve imkanlarının karşısında sinemanın sınırları aşan, inanılmaz rüyaları görselleştiren, uçsuz bucaksız hâyalgücüne aşıktır bir yerde aslında... Belki 1895’te bir trenin gelişinin görüntülenmesi gerçekçiliğinden çok çok kısa süre sonra, yalnızca insanı olduğu gibi anlatan değil, olmasını düşlediği gibi anlatan hikayeleri de görselleştirdi imkânlar. Hugo’da da gördüğümüz George Melies’lerin çığır açtığı bu dünyada zaman içinde bir çok gerçeküstü olaylara ve olanaklara tanıklık etti sinemaseverler yüz on küsür yıllık beyazperde serüveninde...

Neyse fazla uzatmadan sadete geleyim. Bu hayallerden bazıları çok fena “keşke olsaydı” kıvamında geldi gözler önüne. En bi keşkelerinden aklıma gelenleri sıraladım ben de. İlaveler illa ki ve memnuniyetle olacaktır.  (Aslında bir yerlerde görmüştüm benzer bir liste ama bu listedekiler bir parça benim hayallerimden ibaret. Ama çoğumuzun da benzer şeyleri isteyebileceğini de düşünmüyor değilim.)


10- NZT48 (Limitless)

Nedir: Beynin %100’ünü çalıştıran bir hap. Böylece bilinç altındaki tüm kırıntıları birbirleriyle ilişkilendirip saf bilgiye ve inanılmaz zekâya ulaşabilme olanağı.

Bir gecede kitap yazmaktan, onlarca dili kısa sürede öğrenebilmekten tutun da borsa hareketlerini anlamlandırabilmeye kadar birçok alanda kullanılsa devrim olur. Filmin en büyük başarısı NZT ile neler yapılabileceği listesini başarılı bir şekilde doldurabilmekti bence zaten.




9- Pasif Rüya Makinesi (Inception)
 
Nedir: Başkasının rüyasına o rüyanın bir parçasıymışçasına girebilmeyi sağlayan alet.
 
Bir kere rüyanın sınırsızlığını yaşayabilmek o rüyayı inşa edebilmek için sadece hayal etmenin yeterli olduğunu bilmek dahi yeter. Macera kısmı size kalmış.





8- Işınlanma (Star Trek)
 
Nedir: Bildiğiniz moleküler transportasyon :)
 
Bilhassa İstanbul trafiğindeki kişiler Kaptan Kirk ve Mister Spock’un “kulak”larını sık sık çınlatıyordur herhalde




7- Kilo verme iksiri (Nutty Professor) 

Nedir: Kilo problemi olanları anında tığ gibi birine dönüştüren bir kimyasal.

Film çok kötüydü. Bir daha izlemek istemem. (Tabii ki Jerry Lewis filmi olan değil Eddi Murphy filmi olanından bahsediyorum) Ama ara sıra gözüme fena gelen fazlalıkları gördükçe diyet ve spor yerine böyle mucizevi bir çözüm olsa diye er halimle bu kadar hayal ediyorsam hanımefendileri düşünemiyorum bile...



6- Görünmezlik Serumu (Hollow Man)

Nedir: Tatbiki halinde vücudun bütün hücrelerini transparan yapan bir serum.

Evet görünmezlik muhabbetinin ilk geçtiği film değil. Hatta 1933 yapımı Jack Griffith yapımı Invisible Man konunun en oturaklı öncülerinden biri olabilir. Ama Hollow Man’in genel vasat duruşuna rağmen artısıyla eksisiyle bu hayalin nasıl bir deneyim olacağını iyi yansıttığını düşünüyorum. 




5- Hatıra yerleştirme (Total Recall)

Nedir: İnsanlara istediği tüm hatıraları yükleyebilen bir makine.

Dilediğiniz hayat, istediğiniz rüya sizin olacak. İnsanın sıradan hayatını çekilmez kılacağı aşikar olsa da sanırım böyle bir deneyimi herkes ister.



4- Hayat Kumandası (Click)

Nedir: Yaşamda istediğin anları durdurup, hayatını istediğin zamanları hızlıca ileri sardığın, istediğinde geri sardığın bir kumanda.

Adam Sandler’ın oldukça başarısız filminde kaderci bir bakış açısıyla yaşama müdahale edilmemesini ve bu aleti eleştirse de böyle bir şeyin olması durumunda kullanmamayı kimse düşünmez herhalde. :) Hayalgücüdür bu fazla kısıtlamanın anlamı yok sevgili senaristler.




3- Neuroliser (Men in Black)

Nedir: Uzaylılarla savaşan birimimizin, sıradan insanların oldukça sıra dışı uzaylı görüntülerine maruz kalmalarını takiben, bu insanlara bu hatıralarını unutturmak için kullandıkları bir nevi “unutturucu”

İnsanın yerin dibine geçtiği utandığı anlarda harika olabilir. Bir de kötü geçen bir sözlü sınav sonrası mesela...




2- Hızlıca bilgilerin zihne yüklenmesi (The Matrix)

Nedir: Öğrenmeyi istediğin şeyin kasedini teybe takıp onu zihnine nakşedebilen ve öğrenmeyi dakikalara indiren alet.

Evet bilhassa öğrencilerin hepsi sınav arefelerinde bu aleti epey zikretmişlerdir diye düşünüyorum. :)



1- Delorean (Back to the future)

Nedir: 142 km/h hıza ulaşınca çalışan bir zaman makinesi.

Sanırım fazla söze gerek yok. Yüzlerce filmde yer alan temanın en akılda kalan makinesi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder